Succesverhaal van Melissa

melissa's succesverhaal

Mijn missie begon juni 2015. Je weet hoe dat gaat, altijd ben jij de dikste op foto’s. Als je mensen jouw uiterlijk moeten beschrijven, dan ben je altijd ‘gezellig’. Tijdens het shoppen passen de gangbare maten niet meer, die ene broek wil niet meer dicht en uiteindelijk beland je in de positiekleding. Je partner vindt je mooi zoals je bent. Je eet makkelijk, ongezond en staat alles toe, je bent ten slotte toch al dik.

Zo groeide ik van een jonge onzekere meid tot een vrouw van 21 jaar met morbide obesitas. Mijn familie wist dat ik niet tevreden was met hoe ik was en mijn zus vertelde mij over een vriendin: Inez Schuitema. Mijn zus vertelde dat Inez mensen zocht om te kunnen coachen op basis van sport, voeding en gezondheid. Eerst was ik schuw, want die diëtiste van vorig jaar was twee keer zo groot als ik en zei, nadat ze het meetlint om mijn buik wegtrok: “Wat heb jij jezelf aangedaan?”

De start naar mijn succes.

Sporten, sportschool? Ik ben al moe als ik de trap oploop en met al die pijntjes is na een week de lol er al af. Nee, een personal trainer, dat werkt vast niet voor mij. Diezelfde avond lag ik in bed en overdacht ik het goedbedoelde gesprek tussen mij en mijn zus, het radartje begon te draaien. Ik heb een vertekend zelfbeeld en totaal geen zelfvertrouwen. Over een tijdje wil ik wel stralend in een trouwjurk staan en gezond lichaam hebben, helemaal als we eventueel aan kinderen willen beginnen.

Achja, wat heb ik te verliezen? Misschien moet ik toch maar een afspraak maken. Na het uitwisselen van gegevens heb ik met een bonkend hart in mijn keel een afspraak gemaakt met Inez. Ze wilde wel bij mij thuis langskomen voor een kennismakingsgesprek. Dit vond ik erg fijn.

Gewoon op mijn eigen bank, in makkelijke kleding waar ik mij enigszins ‘veilig’ in voelde.

Mei 2015. De dag was aangebroken en er werd aangebeld. Een jonge, vlotte, spontane, blonde meid stond aan mijn deur. Slank, gespierd en sportief/casual gekleed. Dat moet Inez zijn. Eenmaal binnen dronken we wat en leerden wij elkaar kennen. Het gesprek was fijn en losjes, ik voelde mij meteen op mijn gemak. Zou dit degene zijn die mijn leven kan veranderen? Natuurlijk moet je het zelf doen, maar iemand als Inez als stok achter de deur is het beste wat er is!

Samen belden we naar een sportschool in de buurt en vroegen of ik daar kon komen sporten met Inez als begeleiding. Dit was geen probleem en de volgende afspraak zouden we daar hebben. Mijn doelstelling van dit nieuwe avontuur was natuurlijk afvallen, maar vooral om een gezond lichaam krijgen. Samen zouden we ervoor gaan, maar ik was degene die het toch echt moest gaan doen. Ik had een mooi setje sportkleding gekocht en trok het snel aan nadat we onze eerste meting en weging hadden gedaan.

120 kilo?! Wow.

Hoe heb ik dit zover kunnen laten komen? Hoe-is-dit-gebeurd? Ik besloot om vanaf nu vooruit te kijken, niet meer terug. Onze eerste training samen was leuk! Inez wist hoe ze mij kon triggeren. Mijzelf bewijzen aan anderen is één van mijn mindere punten, daarentegen ook een enorme drijfveer.

30 kilo wegdrukken?

Nee hoor, doe maar 50 kilo! Het eerste schema was gemaakt en mijn strijd kon beginnen. Samen met mijn moeder ging ik twee keer per week naar de sportschool, 25km heenrijden en 25 km terug. Hierdoor ging ik ook trouw. Soms was het lastig en hadden we beide geen zin, of geen motivatie om te gaan. Je kent het: SLEUR! Iets later leerde ik Zumba kennen en deed ook hierbij vrolijk mee met de groepsles. Dit is heerlijk! In combinatie met fitness is dit hele ‘gedoe’ wel vol te houden. Ik sprak nog vrijwel elke maand af met Inez. Tijdens deze afspraken werden de metingen gedaan en evalueerden we de afgelopen tijd. De kilo’s gingen er niet heel snel af, maar mijn leefstijl was drastisch veranderd. Ook was mijn kracht en conditie is al stukken verbeterd.

November 2015.

Langzaam aan verloor ik toch de moed een beetje, ik had mijzelf alweer voorgenomen dat ik nooit zou afvallen: “Ik blijf vast voor altijd dik”. Eigenlijk maakte sporten mij ook nog steeds moe. Daarnaast nog wat pijntjes en blessures en ik het idee dat ik beter maar kon stoppen. Inez vertelde mij dat dit een normaal patroon was en dat ik toch moest doorgaan.

December 2015.

Sinds juni 2015 was ik 5 kilo afgevallen, nog geen kilo per maand… 2016, zou dit dan mijn jaar worden? Het moet maar. Onder het mom van ‘goede voornemens’ besloot ik om vanaf 00.00 uur op 1 januari te beginnen aan ‘mijn nieuwe ik’: Gezonder eten, gezonder leven, gezonder worden! Mijn leefstijl moet een 180 graden draai krijgen en dat kreeg ie! Tot 27 maart 2016, mijn verjaardag, heb ik geknald! We stelden per maand een doel en ik hoopte op mijn verjaardag minder dan 100 kilo te wegen. Helaas haalde ik dit nét niet, maar ik kwam goed in de buurt. Dus weer door.

Een maand later woog ik 99.8 kilo! Dit was zoooooooo lang geleden!

In een jaar tijd, 20 kilo lichter, WAUW! Ik was trots! Ik vertelde mijn succesverhaal op verjaardagen en feestjes. Mensen die ik een jaar niet had gezien vielen bijna van hun stoel. Wat kan 20 kilo een verschil maken.

Helaas, door alle complimentjes en lieve woorden: “Ach, je doet zo je best, neem nou een gebakje”. Het kan best!” zwichtte ik. Ik had het gevoel dat het zo ook wel goed was. Ik bleef schommelen rond die 100 kilo, dan weer een paar kilo erboven, dan weer eronder. Ik begon weer slechter te eten en de vakantietijd brak aan. Zomer! BBQ, lang opblijven, minder sporten.

Ook hierin heeft Inez mijn focus weer rechtgezet. Als ik iets wil, moet ik het toch echt zelf doen. Ook nu probeer ik mijn draai weer te vinden. Ik spot reclamekrantjes voor goedkoop groente en fruit, niet meer voor de goedkoopste blikken knakworstjes of croissantjes. Ik ga weer naar Zumba en sport twee keer per week met mijn moeder, maar mijn vriend en buurmeisje doen nu ook mee. Ik heb allemaal leuke setjes sportkleding, waarin ik mij fijn en zelfverzekerd voel. Ik heb er weer plezier in! Mijn voeding registreer ik in MyFitnesspal, een app op je mobiel die je voeding goed in beeld brengt. Deze tip kreeg ik van Inez en helpt mij bij het bepalen van wat ik ga eten.

Al met al ben ik in een jaar tijd 20 kilo kwijt en dat is zeker iets om trots op te zijn! Mijn leefstijl is veranderd in positieve zin en shoppen wordt ook steeds leuker nu ik weer gangbare maten kan dragen! Ik ben er nog niet, maar ik kom in de buurt.. en dat mede dankzij mijn TOP personal trainer, Inez.